15 Temmuz 2007

İşte ilk bulduğum türkçe bilgiler;

Baden Württemberg Eyaleti
Güneybatı Almanya'da bir eyalettir. Nüfusa ve alana göre üçüncüdür.Başkenti Stuttgart'dır.Diğer önemli kentleri ise, Konstanz, Freiburg, Karlsruhe, Mannheim,Tübingen ve Heidelberg'dir.Almanya'nın en zengin eyaletlerinden biridir ve işsizlik oranı %5'in altındadır.Almanya'nın otomobil endüstrisinin büyük bir bölümünü oluşturan firmalar bu eyalette bulunmaktadırlar.Ayrıca eğitim kalitesinin en yüksek olduğu eyaletlerden biridir.Yoğun şivenin konuşulduğu bir eyalettir,özellikle Badisch ve Schwaebisch konuşulur.Eyalet batıda Fransa,güneyde İsviçre,kuzeyde Hessen,doğuda ise Bavyera ile komşudur.
Başlıca Kentleri ; Stuttgart Mannheim Heidelberg Karlsruhe Konstanz Calw Ludwigsburg Esslingen a.N. Baden-Baden
Freiburg im Breisgau Tübingen Göppingen Heilbronn
KAYNAK:VİKİPEDİ

Stuttgart hakkinda ilk bilgiler ve Ekşi Sözluk'ten alintilar
Almanya'nın altıncı büyük şehri,Baden-Württemberg eyaletinin başkenti ve en büyük belediyesi,Stuttgart vilayetinin (Regierungsbezirk) merkezidir.Nüfusu 590 774'tür (1.7.2005).Neckar nehri Stuttgart ile 1905'te birleşmiş Bad Cannstadt semtinden geçiyor. Orada bir kaplıca var.Stuttgart Alman büyükşehirlerinin en dağlısıdır.Stuttgart'ta iki üniversite bulunuyor. Stuttgart Üniversitesinde mühendislik, Hohenheim Üniversitesinde ise tarım ve besleme bilgisi fakültelerine önem veriyor.Ayrıca bir müzik ve bir güzel sanatlar akademisi ve çeşitli yüksek meslek okulları (fachhochschulen) var.Üstelik Fraunhofer ve Max-Planck-Gesellschaft'ın çeşitli araştırma merkezleri Stuttgart'ta bulunuyor.Şehir'de çeşitli müzeler var:Devlet Galerisi, "eski" Alman üstatları, İtalyan Rönesansı ve Felemenk ressamları, 19uncu yüzyıl Alman ressamları.Yeni Devlet Galerisi, Fransız Impresiyonistleri, 20. yüzyıl Alman ve uluslararası sanat, ünlü Britanyalı mimar James Stirling taslağını çizdi.Württemberg Devlet Müzesi, bögesel arkeoloji ve tatbikî sanat.Sanat Müzesi, çağdaş sanat, 2005'te açıldı.Lindenmuseum: etnoloji; Afrika, İslam dünyası, Güney ve Doğu Asya, eski Amerika ve Okyanusya sanatı.Hegel eviPorsche MüzesiMuseum am Rosenstein: hayvan ve bitki preparatları.Museum am Löwentor: fosiller.
KAYNAK: VİKİPEDİ

EKŞİ SÖZLÜKTEN SEÇMELER ;
STUTTGART

Daimler'in damgasini vurdugu sehirdir. Baden württemberg eyaletinin baskentidir. En cok konusulan diller almanca, schwäbisch ve türkce'dir. balesi kadar operasi da (stuttgarter staatsoper) cok kaliteli ve basarilidir (1999'da ve 2000'de almanya'nin en iyi opera toplulugu ödülünü almisti) ve her hafta birkac degisik temsil oynayacak kadar zengin bir repertuara sahiptir. bale, opera ve tiyatro, sehrin merkezindeki (elbette tren garina yakin) "staatstheater stuttgart" catisi altinda toplanmistir. temsillerden sonra biletinizi kamuya ait toplu tasima araclarinda bilet olarak kullanabilir, "sosyal devlet böyle olur kardesim" diye söylenebilirsiniz (degismediyse). staatstheater'in hemen karsisinda da sehrin resim müzesi "staatsgalerie" bulunur.stuttgart radyo senfoni orkestrasinin ve misafir topluluklarin konserleri ve resitaller ise genellikle liederhalle'de verilir. bunlarin disinda irili ufakli pek cok sanat aktivitesinin yasandigi, eglence hayatinin da hic fena olmadigi nezih bir üniversite sehridir. hayvanat bahcesinin adi wilhelmadir, futbol maclari ve bazi acikhava konserleri icin de gottlieb daimler stadina gidilir. En kalabalik, piyasa caddesinin adi königstrasse'dir. genis bir metro ve tramvay agina sahiptir. 20.09.2003gayet zengin bir şehirdir, çok prestijli kültür kurumlarını barındırır. bunların arasında opera ve staatsgalerie -ek binasının mimarı sir norman forster'dır ve postmodern bir başyapıt olarak nitelenir. şehir yaklaşık 700.000 nüfusa sahiptir ve etrafında bağlar vardır. şehir neckar vadisine yayıldığından ince uzundur, eninin bir kilometreye kadar düştüğü yerler vardır. şehir ikinci. dünya savaşında maalesef çok yıkıma uğramıştır; bundan dolayı eski şehirden arta kalan pek şey yoktur. görülebilecekler arasında stadtschloss -ki karlsruhe'ninkinin yanında sönük kalır-, schiller ve mörike'nin ikâmet ettiği yerler bulunur. mercedes ve porsche bu şehre konumlanmıştır. her ikisinin de müzeleri vardır.. stuttgart hayvanî bir u ve s bahn ağına sahiptir. S-bahn Tee Esslingen ve Filderstadt'a dek gider. fekat bu metro hayvan pahalıdır. (havalimanından hauptbahhof 5 euro 40 cent, çüş!)charlottenplatz'da süper bir pastane vardır. pek tabiî burada pek çok türk yaşmaktadır. bendeniz stuttgart'ın bombardımandan en az zarar görmüş kısmı olan stuttgart west'i severim. standart piyeton alışveriş caddesi, königstrasse şehrin kalbini oluşturur. buradaki wittwer kitabevi her daim ağzımı sulandırmıştır. stuttgart'a gidince Esslingen ve Tübingen muhakkak görülmelidir.

YAKIN CEVREDEKİ ŞEHİRLER
KARLSRUHE

Baden würtemberg eyaletinde yer alan 250.000 nüfuslu nefis şehir. tamamiyle barok bir plana göre kurulmuş olan şehir, şehircilik açısından çok ilginçtir. buna göre plan, schloss'un arkasında kuleyi merkeze alan bir pergelin 33 dereclik bir yuvarlak çizmesi ve bu yuvarlağın içinde daha küçük yuvarlaklardan oluşan paralel caddeler şeklindedir. Alman anayasa mahkemesi buradadır. 13.08.2002Bir grup saraylari,bir ana cadde uzerinde pek cok dukkanlari olan,bolca alisveris yaptigimiz mekan. Ayrıca muzenin birinde turk bolumu vardi görünce mutlu olmustum. bi piramit modeli vardir, heykel.cicekli binalar,metro falan vardır,şehrin ana buluşma yerleridir bunlar. 24.10.2003karlsruhe teknik üniversitesi almanya'nin en iyi 3 teknik üniversitesi arasindadir (hatta en iyisi olabilir) ayni zamanda sehir adini kadinlardan kacarken burada huzuru bulan karl adli bir alman kralindan almistir. doga bakimindan karadeniz bölgesini andirir. sehrin banliyösü ettlingen kasabasidir. 20.05.2004zkm adlı avrupanın en büyük video art müzesinin sahibidir. arandığında türk rehber de bulundurur. 03.04.2005yaz gelince gidilip yatıp dinlenilen, futbol oynanan, hallice bir şato bahçesi ve bunun dahilinde bir gölü olan bir şehirdir.05.04.2005 ~ 02.08.2006ruhe sakinlik dinginlikten gelir, karl da alman krali, bir nevi alman krali karl'in dinlendigi yer anlaminda.
ESSLİNGEN
tam adi Esslingen am Neckar'dir (17.08.2006)Oha dedirten güzellikte neckar kıyısında bir alman şehri. eski şehri bütünüyle korunabilmiştir ve çok güzeldir. esslingen s-bahn 2'ye binilmek suretiyle stuttgart'tan ulaşılabilirdir. (20.12.2003)stuttgart'tan s1 bahn ile 18 dk. da ulasilabilen minik, sevimli, cok guzel kokan (nedendir bilemiyorum), romantik bir kent. cafe sokaklari oturulup huzur bulunmalik. ozellikle bu sokaklardan gecerken icinize cektiginiz kahve kokusu parklarin yesilligi ile birlesince daha bir yasanilasi oluyor. Sehirde 30 a yakin gezilip gorulebilecek yer var. Bunlar arasinda sehre girer girmez sol tarafinizda kalan 30 metrelik, uzerinde dick(evet bildiginiz dick) yazan baca, gittigimde restorasyonda olan sehre bakan buyuk bir kilise ve sehrin yamaclarinda bulunan yemsesil baglar sayilabilir. (17.08.2005)schwaebisch konuşulan sprudel i ile meşhur olan bir kentimiz (16.02.2006)stuttgart yakinlarinda neckar kiyisinda zwiebelkuchen (sogan pastasi) yiyebileceginiz bir zwiebelfest'e ev sahipligi yapan dogasi ve mimarisi ile sirin mi sirin kucuk bir alman kenti. (17.08.2006)üzerinde koskoca dick yazan baca eski bir fabrikaya aittir, dick ne üretiyorduysa artık, onun markasıdır. bugün ise içinde sinema, club, barlar ve restoranlar bulunan hoş bir mekana dönüştürülmüştür. soğan festivali düzenlenir bu şehirde, sebebini de şöyle bir hikayeye dayandırırlar: günlerden bir gün şeytan esslingen pazar yerine gelir ve tezgahlardan birine yanaşıp elma ister (adem özentisi var sanki). pazarcı kadının verdiği elmayı beğenmeyen şeytan çemkirerek daha altlarda olan güzel elmalardan ister. kadın alttan elma almak için eğildiğinde ayağını görür ve onun şeytan olduğunu anlar, elma yerine soğan uzatır. elma niyetine soğanı iştahla ısıran şeytan arkasına bakmadan kaçıp uzaklaşır.işte bu yüzden her sene soğan festivali düzenlenir. (17.08.2006)
TUBİNGEN
Almanya'nın baden würtemberg eyaletinin güneyinde, sırtını schwarzwald'e dayamış, neckar nehrinin suladığı vadilerle yarili araziye kurulu eşsiz ortaçağ şehri. tübingen esas olarak bir üniversite şehridir. tübingen üniversitesi bonn, münster ve heidelberg'le birlikte almanya'daki en prestijli yüksek öğrenim kurumlarını oluşturur. hölderlin'in yaşadığı neckar'a sari silueti düsen hölderlinturm mutlaka görülmelidir.tübingen üniversitesi sehrin her yerine dagilmis binalariyla kent dokusuyla adeta bütünlesmistir. Ancak üniversitenin esas merkezi wilhelm str. üzerindeki binalardadir. meshur felsefe fakültesi ise neckar kiyisinda, eski sehirde, bursagasse'dedir. sehrin rathaus binasi en bilindik kilisesidir. marktplatz'a hakim, süslemeli bu tipik würtemmberg yapisi tübingen'in kendini nürtingen, reutlingen gibi cevre schwab sehirlerinden ayiran sevimli havasini özetler.eski sehrin daracik sokaklari, gecitleri, yokuslarinin her biri kesfedilmeye degerdir. sehrin yokuslu bir sehir olmasi, tepedeki “schloss” kisiye biraz heidelberg'i animsatir. tübingen "iddylisch" bir sehirdir. neckar'dan acilmis kanallarin dar sokaklarin kiyisindan akisi sehrin yemyesil dokusuna katkida bulunur. eski sehirle universite bölgesi arasinda yer alan botanischer garten, aynen hauptbahnhof ile neckar arasindaki park kadar huzur doludur.tübingen huzur verici bir yerdir; kisiyi düsünmeye sevkeder. bu anlamda bir filozof icin avrupa'nin tam ortasinda, düsünmeye uygun bir iklimde, mükemmel sartlarda calisma olanagi sunar. (11.08.2002)kneipeleri ve cafeleriyle; hänsel ve gretel masalini andiran eski tarz alman evlerinin siralandigi dik yokuslu dar sokaklariyla, güzel bir ögrenci kenti. (16.03.2003)sehir ögrenci sehri olmasi itibariyle kitapci doludur. Ayrica hakiki italyan pizza restoranlari vardir.genclik ise anlamsiz bir sekilde gruplasma olayina girmistir.haftasonlari sehrin merkezine indiginizde sagda solda 10-15 kisiden olusan genclik gruplarini görebilirsiniz.bu olay böylesine kücük bir sehirde biraz garip durur aslinda. sehrin hemen her tarafinda da graffitiler görmek mümkündür.sehir ici ulasim genelde yarim saatte bir gelen otobüslerle saglanir. aylik kartlar 31 euro, 4 binimlik kartlar 5,80 eurodur. otobüs icinden de 1,80 euroya tek gidislik bilet alabilirsiniz. (03.03.2005 )heidelberg kadar güzel degil. sehir merkezindeki trafik biraz karisik. a'dan b'ye gitmek icin genelde 270 derecelik bir yay cizmeniz gerekiyor. kuzeyde sadece ögrenci yurtlarinin blundugu studentendorflar mevcut. (24.04.2005)ikinci dünya savaşı sırasında sırf duygusal sebeblerden dolayı amerikan savaş uçakları tarafından bombalanmamış alman şehri.burada bulunan eberhard karls universitat tubingen de daha önce bazı üst düzey amerikalılar öğrenim almıştır ve daha sonra buraya dokunulmasına izin vermemişlerdir. bu sayede şehir ortaçağ havasını bütün orijinalliği ile koruyup varlığını sürdürmüştür. (bkz: http://tuepps.de) (04.06.2006)mükemmel ortaçag atmosferi ile bana unutamayacagim derecede güzellikler ya$atan $ehir. emekli olup 60 ya$ima geldigimde bahçeli bir ev alip ya$amak istedigim yer ayrica.(06.09.2006)

Hiç yorum yok:

nereden

zoom